Peynir neden küflenir?

Peynir neden küflenir?

Kahvaltılarda, böreklerde, yemeklerde ve buna benzer daha pek çok gıdanın içerisinde kullanılan peynir, pek çok çeşide sahiptir. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan peynirin saymakla bitmeyen faydaları vardır. Düzenli olarak tüketilmesi halinde bu faydalarını görebileceğiniz,kullanım alanı oldukça geniş olan bu gıdanın belirli bir süre sonra küflenmesinin nedeni nedir?

Beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri ve daha birçok çeşidi olan peynirlerin sağlıkla tüketilmesi için uygun koşullarda saklanmalıdır. Günlük hayatta birçok kez karşılaşılan ve hatta şikayet sebebi olarak değerlendirilen küflenme durumuna çeşitli mantarlar sebep olur. Küf mantarı peynirlerde bir çeşidi ifade eder ve bu türün içerisinde çok farklı kısımlarda çok sıradışı oluşumlara neden olan türleri vardır. Küf mantarları sporlar ile üreme özelliğine sahiptir. Küf, doğada her yerde oluşabilecek bir oluşumdur. Mevsim koşulları, iklim özellikleri ve uygun olmayan saklanma koşulları karşısında yiyeceklerde küflenme meydana gelir.

Peynir küflenince yenir mi?

Bu küflenmenin çeşitleri farklıdır. Peynirlerde küflenme sorunu daha çok nemin fazla olduğu alanlarda kendini gösterir. Özellikle küflenme özelliğine sahip olan peynirler olduğu gibi küflendiğinde zararlı olan peynirlerde vardır. Çeşitli faydaları bulunan peynirler, zaman zaman gelişigüzel temizlik ve sağlık koşullarına uygun olmayan koşullarda üretilebilir. Hatta öyle ki uygun koşullarda üretilmeyen peynirlerin içerisinde kanserojen madde olduğu biliniyor. Peynirde bulunan diğer organik maddeler, önerilen koşullar altında saklanmadığı sürece olumsuz bir şekilde etkilenerek bozulma durumuyla karşı karşıya kalabilir. Örnek vermek gerekirse, beyaz peynir ve çeşitleri oksijenden, kaşar peyniri ve benzerleri ise rutubetten olumsuz miktarda etkilenir. Bu sebeple bu gibi ortamlardan uzak durulmalıdır.  Tuzsuz suda bekletilen peynirin de yine mantarlara karşı direnemedi durumlar olabilir. Bu sebeple her peynir çeşidinin kendine has özelliklerine uygun koşullar altında muhafaza edilmesi gerekir. Kahvaltıların vazgeçilmezi beyaz peynirin tuz oranı yüksek olan salamura adı verilen suyun içerisinde, kaşar peynirini ise nemden uzak tutmak gerekir. Bunu yapmak için ise streç filme sarmak yerine kuru bir peçeteye sarılarak uzun süre korunabilir. Uygun koşullar altında saklanan peynirlerin yapısı bozulmayacağı için uzun süre muhafaza edilebilir. Bu sayede olumlu özelliklerinden faydalanabilirsiniz.