Arı Sütü Nedir?

Arı Sütü Nedir?

Arı ürünleri dünyanın birçok yerinde sağlık ve takviye edici gıda olarak kullanılır. Arının arı sütü, propolis, polen gibi farklı formlarda ürettiği gıdalar bulunur. Bu gıdalardan her biri arı tarafından farklı şekillerde üretildiği gibi sağlık üzerindeki etkisi de çeşitlidir. Arı ürünleri arasında farklı bir yeri bulunan arı sütü bağışıklık sistemini güçlendirirken vücudun daha sağlıklı bir yapıya kavuşmasına yardımcı olur. Peki, arı sütü nedir ve arı sütü nasıl kullanılır?

Arı sütü; işçi arıların yutak bölgesinde bulunan salgı bezlerinden salgılanan bir maddedir. Arılar bu maddeyi tabiri caizse ağızlarından dışarı çıkartır. Ağızdan dışarı atılan bu sıvıya arı sütü denir. Arı sütü, akışkan ve jel kıvamında bir besindir. Arı sütü rengi bal gibi olmamakla birlikte krem beyaz arası bir renktedir. Süt denilince aklınıza beyaz renk gelmemeli. Balın tam tersi bir tada sahip olan arı sütü tatlı ve ekşidir, kokusu yoğundur.

Arı sütü nasıl üretilir ve faydaları nelerdir konusunda bilgi sahibi olunursa ürünü kullanırken birçok şeye de dikkat edebilirsiniz.

Arı Sütü Faydaları

Arı sütü nedir konusundan daha önemli olan arı sütü faydaları ve arı sütü neye iyi gelir sorusunun cevabıdır. Arı sütünün içeriğinin yarısından fazlası protein ve aminoasit içerir. Ayrıca içerisindeki vitamin ve mineraller vücudun ihtiyaçlarını büyük oranda karşılar niteliktedir. Arı sütünde doğal şeker ve esansiyel yağlar da bulunur.

Arı sütü faydaları saymakla bitmeyecek türdendir. Yeni doğan arılar doğduktan sonra ilk 3 gün arı sütü ile beslenir. İlk 3 gün arı sütü ile beslenen arı, kraliçe arı olur. Kraliçe arının işçi arılardan daha güçlü ve iri olmasının bir sebebi de ilk 3 gün arı sütü içmesidir.

  1. Kısırlık ve tüp bebek tedavi yöntemlerinde arı sütü çok sık kullanılır.
  2. Arı sütü kadınlarda ve erkeklerde doğurganlığı artırır. Yumurta ve sperm kalitesi üzerindeki etkisi oldukça fazladır.
  3. Antioksidan özelliğe sahiptir.
  4. Arılarda ve insanlarda hücre yenileme özelliği keşfedilmiştir.
  5. Kozmetik sektöründe nemlendiricilerde, besleyici içeriklerde ve hücre yenileyici ürünlerde çok fazla kullanılır.
  6. 4 yaş üstü çocuklarda ham bal, propolis, arı sütü ve polen karıştırılarak takviye edici gıda olarak kullanılır.
  7. Hem yetişkinlerde hem de belli yaş üstü çocuklarda vücudun güçlenmesine katkı sağlar.
  8. Vücudun sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

Arı Sütü Nasıl Kullanılır?

Arı sütü içerik olarak oldukça zengindir. O yüzden de kullanırken mümkün olduğunca yaşa uygun doz tüketimine özen gösterilmelidir. Arı sütü nasıl kullanılır ya da arı sütü nasıl tüketilir konusunda bilgi sahibi olursanız üründen beklediğiniz fayda da artacaktır.

Arı sütü tek başına olduğu gibi karışım içinde de kullanılır. Özellikle organik ve ham bal içine karıştırılmış arı sütünün tüketilmesi daha kolaydır. Arı sütünün kokusunun keskin, tadının tatlı ve ekşi olması tüketimini zorlaştırabilir. Ancak ham bal ile karıştırıldığında hem özelliğini kaybetmez hem de kolay tüketilir. Doğru sıcaklıkta beklettiğiniz takdirde ürünün saklama süresini 2 yıla kadar çıkarabilirsiniz.

Arı sütünün güneş ışığına maruz kalmaması ve belli bir sıcaklığın altında saklanmaması gerekir. Arı sütü nasıl kullanılır konusu kadar arı sütü nasıl saklanır gibi soruların cevabını bilmek de önemlidir. Arı sütü satın aldığınızda bildiğiniz ve test edilmiş ürünleri almaya özen gösterin. Her üründe olduğu gibi arı sütünde de hileler ortaya çıkabilir. Arı sütü ham bala göre daha pahalı olduğundan bazı arıcılar, arı sütünü başka ürünlerle karıştırıp çoğaltabiliyor. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına güvenilir arı ürünleri satan yerden arı sütü almak daha iyidir. www.koyde.com adresi aradığınız güvenilir ve doğal arı ürünleri satan bir sitedir. Ambalajlı ve test edilmiş ürün satışı yapar.

Arı Sütü Kimler Kullanamaz?

Arı sütü her ne kadar zengin ve değerli besin olsa da bazı alerjik bünyeli kişilerde olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Arı sütü kimler kullanamaz bilirseniz herhangi bir olumsuz durumla karşı karşıya kalmazsınız.

  1. 4 yaş altı çocuklarda arı sütü kullanılmamalıdır.
  2. Hamilelerde doktor kontrolünde kullanılabilir.
  3. Alerjik bünyeli kişilerde kullanılmadan önce test yapılmalıdır.  
  4. Bazı kanser türlerinde kullanılmamalıdır.