Balın Vitamin ve Enzim Değerleri Nelerdir?

Balın Vitamin ve Enzim Değerleri Nelerdir?

Balın sağlığa faydaları saymakla bitmeyen cinstendir. İçerisinde birçok farklı mineral ve vitamin barındırmaktadır. Bal kolesterol seviyesini konrtol altına almada, diyabetin yönetilmesi, enfeksiyonlarla mücadele, enerjinin arttırılması, mide bulantısının önlenmesi, mide sorunlarının tedavi edilmesi, kilo vermede yardımcı etkiler yaratma, astımla mücadele etme, kepek sorunlarının giderilmesi ve cilt sağlığının iyileştirilmesi gibi birçok farklı sorunu gidermektedir.

Bal aynı zamanda birçok yiyecek ve içecekte tatlandırıcı olarak kullanılabilmektedir. Ilık su ile tüketildiğinde şekerden fazla kalori barındırmasına rağmen, balın vücutta depolanan yağın sindirilmesine yardımcı olması ile kilo vermede etkili olmaktadır. Bunlara ek olarak öksürüğe ve uyku sorunlarına iyi gelmektedir. Özellikle çocuklar üzerinde yapılan araştırmalar ile uyku zorluğunun giderildiği kanıtlanmıştır.

Bir çorba kaşığı bal yaklaşık olarak 64 kalori içermektedir. Bu nedenle birçok insan tarafından enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Balın içerisindeki karbonhidratlar kolayca glikoz dönüştürülmektedir. Çünkü saf balı vücudun doğal olarak sindirmesi son derece kolaydır. Bu özellikleri sayesinde sporcular için performansı arttırmada etkili olduğu kanıtlanmıştır. Bal kan şekeri seviyelerini korumanın, kasları yapılandırmanın ve egzersiz sonrasında ihtiyaç duyulan glikojenin geri kazanmanın ve vücutta insülin miktarını düzenlemenin en güzel yollarından bir tanesidir.

Vitamin ve Mineral Deposudur

Bal içerisinde birçok farklı mineral ve vitamin barındırmaktadır. Bal bileşimi birçok etkene bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu etkenlerin en önemlisi nektar ve salgının doğal bileşimi olarak bilinmektedir. Ayrıca iklim koşulları ve arının bal yapma özelliği de balın kimyasal bileşiminde farklılıklar oluşmasına etki etmektedir.

Bal doğal bir antibiyotik özelliği taşımaktadır ve çok güçlü bir antioksidandır. Balın içerisindeki  mineral değerleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Glikoz: 26,08
  • Maltoz: 8,80
  • Fruktoz: 31,80
  • Sakkaroz : 2,00
  • Yüksek moleküllü şekerler: 4,70
  • Nitrojen: 0,100
  • Diğer mineraller: 10,10

Bunlara ek olarak bal içerisinde demir, sodyum, kükürt, magnezyum, fosfor, polen, manganez, alüminyum, gümüş, albumin, dekstril, azot ve çeşitli mineraller barındırmaktadır. Ayrıca bal içeisinde B1, B2, B3, B5 ve B6 gibi vitaminlerini barındırmaktadır.