Deli Bal Faydaları Nelerdir?

Deli Bal Faydaları Nelerdir?

Karadeniz bölgesinin en değerli ürünleri arasında yer alan deli bal, adından da anlaşılacağı üzere pek çok faydasının yanı sıra önerilen şekilde tüketilmediği takdirde çeşitli zararları olabilir. Ancak doğru tüketildiğinde sağlığa çok ciddi faydaları bulunur.

Ballar arasında en sıradışı olanı olarak nitelendirilen deli bal, Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesinde üretilir. Pek çok hastalığa faydası olan bu bal, namını adeta dünyaya duyurmuş olup, doğru kullanım karşısında yararlarını gözle görmek mümkündür. Karadeniz bölgesinde arıların, orman gülü adı verilen genelde mor ve tonlarında bazense sarı ve beyaz olanlara da rastlanan bitkiden elde ettiği polenler sonucunda üretilir. Tadı, bilinen ballara göre daha acı olup rengi de kızılımsıdır. Her ne kadar doğru kullanılmadığında olumsuz etkileri olsa da faydalarıyla daha çok bilinen deli bal, pek çok hastalığın etkilerini ortadan kaldırmaya yarar.

Deli balı hangi hastalığa iyi gelir?

Grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarda iyileşme süresini hızlandıran deli bal, sık sık öksürük sorunu yaşayanlar için de tüketilmesi gereken besinlerdendir.  Günde sadece bir çay kaşığı tüketilmesiyle grip nezle gibi alışılmış hastalıklarda değil aynı zamanda mide rahatsızlığı, faranjit, zatürre gibi ağır hastalıklarda da iyileşme süresini kısaltır. Özellikle, hiber tansiyon sorunu yaşayan kişiler için faydalı olan deli bal aynı zamanda kolesterolü düşürme konusunda da son derece yararlıdır. Mide ağrısını hızla kesmesi ve aynı zamanda enerji vermesi kişilerin uzun süre dinamik olmalarını sağlar. Doktor önerisi ile doğru miktarda tüketildiğinde sinir sisteminiz düzenlemeye yarayan bu efsanevi bal, uykusuzluk, halsizlik, sinir bozuklukları gibi durumlarda da kişilere yardımcı olur. Oldukça güçlü bir antioksidan olarak değerlendirilen deli bal, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle vücuda giren mikroplarla kolaylıkla baş etmenizi sağlar. Ağrı kesici özelliğiyle baş ağrısı gibi durumlarda rahatlık hissi verir. Kalsiyum, potasyum gibi vücudun ihtiyacı olan temel öğeleri kolaylıkla almasını sağlayan deli bal, ancak doğru kullanım karşısında faydalı olabilir. Uzun yıllardır balların faydalı olduğu ve önerilen şekilde tüketildiğinde sağlığı olumlu yönde etkilediği bilinir. Bu sebeple deli balın da faydalarından yararlanmak için düzenli olarak önerildiği şekilde tüketmek önemlidir.