Doğal ve organiğin farkı nedir?

Doğal ve organiğin farkı nedir?

Doğal ve organiğin farkı nedir?

Doğal ve organik kelimelerinin günümüzde halk arasında genellikle aynı anlama geldiği düşünülmektedir. Ancak bu iki kelimenin de anlamları farklıdır. Organik ve doğal kelime anlamları farklı olsa da insan sağlığına faydalı yiyecekler grubunu oluşturmaktadır. 

Organik Nedir?

Üretim aşamasında herhangi bir kimyasal madde olmayan, ilaçlamanın kullanılmadığı, çevreye ve sağlığa zararsız olan üretim prensiplerini benimseyen tarım şeklidir. Organik ürünlerde insan sağlığına zarar herhangi bir madde yer almaz. Bunun yanı sıra ürünlerin her biri üretim aşamasında incelikle kontrol edilir ve sertifikalandırılır. Organik bir ürünün sertifika alabilmesi için aşağıdaki aşamalardan geçmesi gerekir;

  • Üretimin yapıldığı tarlanın denetlenmesi ve sertifika verilmesi
  • Üretim yapılacak olan tesisin sertifikasının olması
  • Ürünlerde kullanılacak olan gübrenin sertifikasının olması ve denetlenmesi
  • Herhangi bir ilaçlamanın yapılıp yapılmadığı 
  • Üretimi tamamlanmış ürünün sertifikalandırılması
  • Pakete konulmuş ürünlerin sertifikalandırılması

Yukarıda yer alan maddeleri karşılayan ürünlere organik ürün denilebilir. Bu maddeleri taşıyan her bir ürün başarılı üretim süreçlerinden geçmiş olup sağlıklı tüketilmeye uygundur. 

Doğal Nedir?

Organik gibi doğal ürünlerin de tüketilmesi sağlık açısından oldukça faydalı olup, mümkün olduğunda doğal ürünler tercih edilmelidir. Kelime anlamı olarak farklı olsa da doğal ürünlerin tüketimi her yaştan birey için önemlidir. Doğal denildiğin herkesin aklına içerisinde herhangi bir katkı malzemesi bulunmayan gıdalar geliyor olsa da bu düşünce oldukça yanlıştır. Çünkü doğal ürünler, adından da anlaşılacağı üzere doğal ortamda yetişen gıdalardır. Doğal ürünlerin tamamen doğal olması için çevresinde herhangi bir fabrika ve benzer kuruluşun olmaması gerekir. Bunun sebebi ise, fabrika dumanlarının doğal ürünlerin tamamen doğal olmasını engellemesidir. Doğal ürünlerin, üretim sürecinde herhangi bir sertifikasyon zorunluluğu yoktur. Aynı zamanda ürünleri kontrol etmeye de gerek yoktur. Tamamen doğal koşullarda veya doğa da kendi haline yetişen gıdalar esas doğal ürünlerdir. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi olmadığı için de insan sağlığı açısından son derece faydalıdır. Herhangi bir zararı olmadığı gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde de destek amaçlı kullanılabilir. Doğal ve organik aynı şey olmasa da ikisi de pek çok faydasıyla bilinir.