En iyi bal nasıl üretilir?

En iyi bal nasıl üretilir?

Kahvaltı sofralarında veya tatlılarda sıklıkla tüketilen doğal bal, insan vücuduna saymakla bitmeyecek cinsten faydaları bulunur. Her yaştan bireyin tüketmesine uygun olan bal, tamamen organik koşullar sonucunda ortaya çıkar.  Bal, herkes tarafından bilindiği üzere arıların pek çok çiçeğin polenlerini toplaması sonucunda oluşur. 

Bal üretim sırasında ilk olarak arılar, çiçeklere konar ve polenleri toplar. Bu polenleri , insan müdahalesiyle hazırlanan kovanlara getirir ve kendileri örmüş oldukları peteklerin içerisine bırakır. Peteğe bırakılan bal, işçi arılar tarafından içindeki sıvı gidene kadar oldun hale getirilir. Daha sonra bu petekler toplanarak ballar sofralardaki yerini alır. Bal üretimi yapılması için öncelikle uygun ortam yaratılmalıdır. Arıcılıkla uğraşan kişiler, uygun ekipmanlar, petek ve mumlar gibi organik tarım ürünlerini bir araya getirilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, üretimde kullanılacak materyallerin kalitesidir.

Doğal bal'ın temiz olması gerekli!

Pas, kir gibi olumsuz etkiler oluşturacak maddelerin malzemelerden arındırılması gerekir. Temiz hale getirilen malzemeler arılar için uygun alana yerleştirilir. Yılda bir ya da en az iki kez verim alınabildiği için organik balın üretimine özen gösterilmelidir. Örneğin balın organik olması için ilk yıl elde edilen ballar kullanılmamalıdır. En iyi balı elde etmek için üretim sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur. En iyi balın elde edilmesi için öncelikle üretimde kullanılan malzemelerin kaliteli olmasına özen gösterilir. Organik bal üretimi arazilerinin, tarım arazilerinden uzak alana kurulması gerekir. Bunun sebebi ise, tarım alanlarında kullanılan kimyasal maddelerden etkilenilmemesidir. Nektar ve polen olarak tarım arazilerinde yer alan çiçekler ve bitkiler kullanılırsa, organik bal diye üretilen ballarda kimyasal madde olma ihtimali oldukça yüksek olur. Bu sebeple tarım arazilerinden uzak bir alanda yapılması önerilir. En iyi balı elde etmek için arıların dayanıklı olmasına özen gösterilmelidir. Dayanıklı ve sağlıklı arılardan elde edilen balların besin değeri çok daha yüksektir. Organik bal üretiminde kesinlikle şeker veya glikoz içerikleri besinler kullanılmamalıdır. Arılar tamamen doğal yollardan beslenerek bal üretimi yapılmalıdır. Bu şekilde çok daha sağlıklı bal elde edilir. Tüm bu detaylara dikkat edilerek üretilen balların tüketilmesi insan sağlığı açısından çok önemlidir.