Glutensiz beslenme nedir?

Glutensiz beslenme nedir?

Glutensiz beslenme nedir?

Son zamanlarda sık sık konuşulan glütensiz beslenme nedir? Glütensiz beslenme, beslenme düzeni içerisinde glüten içeren herhangi bir besinin olmamasını ifade eder. Glütensiz beslenme, çölyak hastaları ve glütene karşı duyarlılığı olan kişiler için bir tedavi yöntemi olarak beslenme programına eklenmesi öneriliyor. İçerisinde glüten bulunmayan ürünleri tüketerek hastalığının seyrini kontrol altına almak veya seyrini yavaşlatmak ve kişilerin yaşam kalitesini daha da artırmak hedeflenir. Bu konuda herkes tarafından bilinen bir yanlış vardır ki o da, glütensiz beslenme zayıflamak amaçlı değil tedavi amaçlı önerilen bir diyet türüdür. 

Çölyak hastalığı veya glüten duyarlılığı olmayan bireylerin bu beslenme tarzını benimsemesinin herhangi bir faydası yoktur. İçerisinde glüten olan besinler, B grubu vitaminlerinden ve posa konusunda zengin oldukları için gerçekten doktor tarafından önerilmediği sürece glütensiz beslenmenin herhangi bir anlamı yoktur. Çölyak ve glüten duyarlılığının yanı sıra düzensiz bağırsak sendromu yaşayan kişilerin de glütensiz beslenme diyetine yanıt verdiği bilinmektedir. 

Glütensiz beslenme diyeti nasıl yapılır?

Çeşitli gıdaların içerisinde bulunan glüteni tamamen hayatımızdan çıkarmak pek de kolay değildir. Bunu başarmak için sağlıklı ve düzenli bir beslenme programı hazırlamak gerekiyor. Vitamin ve mineral anlamında zengin içeriklere sahip, bol lifli, doğal sebzeler meyveler gibi aynı zamanda bitkisel protein kaynakları olan kuru baklalar, tavuk, balık, et ve yumurta, peynir, süt ve yoğurt gibi besleyiciliği yüksek gıdalar glütensiz beslenme diyetinin başlıca ürünleri arasında yer almalıdır. 

Ana öğün her zaman kişiler için daha kolay atlatılabilir bir durum olsa da genellikle hamur işi ve benzeri gıdaların çokça tüketildiği çay saatleri zorlayıcı olabilir. Fakat paketli glütensiz yiyecekleri bulmak eskisi kadar da zor değildir. Ana öğünlerde tüketilebilecek glütensiz yiyecekler bulunabileceği gibi aynı zamanda çay saatlerinde de rahatlıkla tüketilmeye uygun glütensiz kurabiye, kek ve benzeri besinler vardır. Aynı zaman glütensiz un kullanarak da mutfağınızda farklı lezzetler hazırlayabilirsiniz. Glütensiz beslenme programını zenginleştirmek konusunda yardımcı pek çok tarif vardır. Bunlardan damak tadınıza uygun olanları deneyerek daha besleyici bir öğün hazırlayabilirsiniz.