Hangi İlin Tulum Peyniri Daha Lezzetli

Hangi İlin Tulum Peyniri Daha Lezzetli

Coğrafik koşullar, iklim çeşitliliği ve buna benzer daha pek çok sebepten dolayı ülkemiz peynir çeşitliliği açısından zengindir. Neredeyse her yörenin kendine ait yöresel peyniri bulunmaktadır. Bu da farklı damak zevklerine uygun peynirin kolaylıkla bulunmasına sebep olmaktadır. Öncelikle keskin tadıyla ön plana çıkan tulum peyniri, farklı yörelerde çeşitli yöntemlerle üretilmektedir. Ülkemizde Erzincan ve İzmir tulum peyniri en sevilen çeşitlerden biridir. Bir tulum içerisine doldurularak olgunlaşması beklenilen tulum peyniri, ülkemizin belirli bölgelerinde çeşitli yöntemlerde üretilmektedir. 

Genellikle kıl keçisi derisinden üretilen tulumların içerisine konulan peynirler, nem oranı oldukça yüksek olan mağaraların içerisinde yaklaşık olarak iki ya da üç ay kadar bekletilmektedir. Ülke içerisinde yörelere göre farklı şekillerde üretilen bu lezzetli peynirlerin en meşhur olanı ise Erzincan’da üretilmektedir. Bu yöreye ait olan peynirler Erzincan tulumu ya da Şavak peyniri olarak bilinmektedir. 

En iyi ve en lezzetli tulum peyniri

Protein değeri oldukça yüksek olan tulum peyniri, vitamin açısından oldukça besleyici olup, kahvaltı sofralarında sık sık tüketilmeye uygundur. Peynir çeşitleri arasında önemli bir yere sahip olan ve sevenleri de bir hayli fazla olan tulum peyniri, keskin tadının yanı sıra adeta bir şifa deposudur. İçerisinde yoğun miktarda bulunan protein sayesinde, kemik sağlığını korumak konusunda son derece etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek konusunda en etkili gıdaların başında gelen bu lezzetli peynir, ağız içerisinde oluşan yaraların da hızla geçmesinde yardımcı olur.

 Sadece sağlıklı olmasından dolayı değil özellikle lezzetli bir tada sahip olması, ülkenin pek çok yöresinde üretilmesini sağlamaktadır. Tulum peynirinin en tüm faydalarından yararlanabilmek için özellikle doğal yöntemlerle hazırlananları tercih etmek gerekir. İçerisinde herhangi bir katkı maddesi olmayan ve endüstriyel süreçlerden geçmemiş tulum peyniri hem daha lezzetli hem de daha besleyicidir. Peynir çeşitleri, ülkemizde oldukça faza olup, bu sayede her damak zevkine uygun seçenek bulmak mümkündür. En iyi tulum peyniri elde etmek için tamamen doğal yöntemleri tercih etmek ve titizlikle hareket etmek önemlidir.