Kekik Çayı Faydaları

Kekik Çayı Faydaları

Kekik çayı antioksidan özelliği ve hastalıklara karşı koruyuculuğu ile birçok çaydan ayrılır. Özellikle koronavirüs ve pandemi döneminde önemi daha da ortaya çıkmıştır. Virüslere karşı vücudu koruyan ve bağışıklık kazandıran kekik  çayı özellikle kış aylarında daha çok tüketilir.

Kekik çayı  gündelik hayatta kullandığımız siyah çaydan farklıdır. Kekik çayı bitkisel çaylar dediğimiz çay grubunda yer alır. Ancak zaman içerisinde kahvaltılarda ve ara öğünlerde de tüketilmeye başlanmıştır. Çalışırken günün yorgunluğunu atmak ve akşam rahat uyumak için birebirdir.

Bunlar dışında kekik bitkisinden yapılan kekik çayının faydaları saymakla bitmez. Yapılan araştırmalar sonucunda kekik bitkisinin virüslere ve mikroplara karşı koruyuculuğu ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmaların her biri kekik çayı faydaları ve tüketim sıklığını ortaya koymakta etkili olmuştur. Bilim insanlarının yaptığı bu araştırmalar organik kekik çayı ya da dağ kekiğini kapsamaktadır. Kekik çayı adı altında satılan çok sayıda ürünün sağlığınıza faydası olmamakla birlikte içerdiği boya da kanserojendir. www.koyde.com adresinden organik köy ürünleri ve doğal kekik bulabilirsiniz.

Her geçen gün daha da çok tüketilen kekik çayı faydaları arasında en önemlilerden biri de  antioksidan oluşudur. Vücuttaki iltihapları yok ederken balgam söktürücü olarak da kullanılır.  Özellikle astım ve bronşiti olan kişilerde tıkanıklığı açmak ve daha rahat nefes almasını sağlamak için idealdir.

Regl döneminde ve öncesinde de kadınlar tarafından kullanılması oldukça faydalıdır. Regl döneminde karşılaşılacak birçok problemi ortadan kaldırır ya da etkisini azaltır. Ağrı kesici ve iltihap sökücü özelliği bu dönemde kadınların daha rahat adet dönemi geçirmesini de yardımcı olur.

Kekik çayı, melisa çayı ve ıhlamur çayı kadar olmasa da sinir sistemini yatıştırıcı özelliğe de sahiptir. Kış aylarında, mevsim geçişlerinde ya da gergin olduğunuzda içeceğiniz bir fincan kekik çayı size daha huzurlu bir hale koyar. Sinir sistemi üzerindeki etkisi yapılan araştırmalar sonucunda nörolojik sistemlere kadar uzanır. Günlük içeceğiniz bir bardak yahut bir fincan kekik çayı gününüzün daha sağlıklı şekilde geçmesine yardımcı olur.

Kekik çayı, virüs ve bakterilere karşı vücudunuzu koruma kalkanına alır. Kekik çayı faydaları olarak en çok karşılaşılan durumlardan biri de antimikrobiyal özellikte oluşudur. Antimikrobiyal özellik sayesinde kekik çayı sindirim sisteminizi rahatlatır. Ayrıca midenizi de korur. Sadece bu kadarla sınırlı kalmaz. Karaciğer ve diğer organlarımızın sağlığı için de aşırıya kaçmamak şartıyla günlük tüketeceğiniz kekik çayı oldukça önemlidir.

Kekik Çayı Nasıl Yapılır?

 Lezzetli ve sağlığınız için faydalı kekik çayı nasıl yapılır biliyorsanız bu çaydan alacağınız fayda da artar. Kekik çayı nasıl demlenir diye merak ediyorsanız bunun basit yolu vardır. Eğer dağ kekiği kullanmak istiyorsanız kaynamış suyu bir bardağa dökün. Sıcak suyun içerisine bir tutam kekik otu koyun. Demini alması için üzerine tabak kapatın. Yaklaşık 5 dakika sonra kekik çayı demini alacağından afiyetle içebilirsiniz. Yalnız ağzınıza pütürü gelmemesi için demlendikten sonra içerisindeki kekik otlarını süzebilirsiniz. Toz haline getirilmiş ya da ince kıyılmış taze kekik otundan kekik çayı yapacaksanız 5 dakikadan daha kısa sürede demlenmesi mümkündür.

Kekik çayı yaparken dikkat etmeniz gereken şey kaynayan suyun içine kekik otunun atılmamasıdır. Çünkü kaynayan suya atılan kekik otu, kekik içerisinde bulunan etken maddelerin özüne zarar verir. Yüksek ısıda kekik bitkisinin faydaları kaybolur. Taze kekik çayı demlemek için mümkün olduğunca yeni mahsul ve kokusu yoğun olan kekik otu kullanın. Kokusunu ve yoğunluğunu kaybetmeyen kekik tazedir.

Kekik çayı tükettiğinizde diğer bitkisel çaylar da olduğu gibi en az iki bardak da su içmelisiniz. Burada su, bitki çayı süzülürken böbreklerde  susuzluğa karşı koruyucu görevi görür. Hangi bitki çayını içerseniz için mutlaka su sonrasında ya da öncesinde su içmeye özen gösterin.

Kekik Çayı Zararları Var Mı?

Kekik çayı ya da kekik otu güvenilir yerlerden alındığı müddetçe tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Kekik çayı zararları, belli rahatsızlıkları olan kişiler için geçerlidir.

Kekik çayı günde en fazla iki bardak tüketilebilir daha fazlası her bitki ve gıdada olduğu gibi zararlara sebep olabilir.

Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler açısından kekik çayı kullanımı zararlı olabilir.