Kışın nasıl sağlıklı beslenilir?

Kışın nasıl sağlıklı beslenilir?

Kışın nasıl sağlıklı beslenilir?

Kış mevsiminin gelmesiyle beraber soğuk havalar etkisini gösterir. Havaların soğuması beraberinde, nezle, grip, soğuk algınlığı, halsizlik ve dikkat edilmezse çok daha ciddi hastalıkların meydana gelebilir. Soğuk havaların etkisine karşı vücudu daha korunaklı hale getirmek için tüketilmesi önerilen pek çok besin vardır. Hava koşulları, mevsimsel değişiklikler, yetersiz ve düzensiz beslenme gibi unsurlar bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve vücudun zaman içerisinde hastalıklara karşı direncini azaltmaktadır. Bu süreçlerde doğru gıdaları tüketmek sağlık açısından son derece önemlidir.

Kış aylarında hastalıklarla savaşmanın en kolay yolu, bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır. Bağışıklık sisteminin güçlü olması, çeşitli mikroplara, bakterilere ve virüslere karşı vücudu korumak konusunda olmazsa olmazlardandır. Bunun yanı sıra elbette ki düzenli uyku ve egzersiz yapmak da bağışıklık sistemini güçlendirmeye yeterlidir. Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek için mutlaka tüketilmesi gereken besinlerin başında C vitamini içeren besinler gelir. 

Tüketilmesi gereken sağlıklı gıdalar

Soğuk havalarca vücudun direncini artırmak için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayan birbirinden farklı gıdalar vardır. Bu gıdalardan başlıca olanlar şu şekilde; 

C vitamini içeren meyveler

C vitamini içeren meyveler bağışıklık sistemini güçlendirmek için olmazsa olmazlardandır. Nar, portakal, limon, greyfurt, mandalina gibi meyvelerde bol miktarda bulunan C vitamini ile vücudunuza sağlıklı bakabilirsiniz. 

Probiyotik içerikli besinler

Süt ve süt ürünlerinde bulunan probiyotikler, her mevsimde tüketilmesi gerekirken özellikle de kış aylarında sık sık tüketilmesi gereken sağlıklı besinlerin başında geliyor. Özellikle yoğurt ve kefir gibi ürünlerin düzenli tüketilmesi halinde bağışıklık sistemi hastalıklara karşı çok daha güçlü bir hal alır. 

Soğan, sarımsak tüketimi

Halk arasında adeta antibiyotik olarak nitelendirilen soğan ve sarımsak, oldukça güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini sadece kış hastalıklarına değil kanser gibi rahatsızlıklara karşı da korur. 

Protein tüketimi

Sağlıklı yaşamın olmazsa olmaz gıdalarının başında gelen protein içerikli et, balık, tavuk, yumurta ve benzeri gıdaların da kış aylarında sık sık tüketilmesi önemlidir. Protein ihtiyacının yanı sıra çinko eksikliğinin de önüne geçen bu gıdalar ile kış aylarında daha sağlıklı bir süreç geçirmek mümkündür.