Kızılcık marmelatı faydaları nelerdir?

Kızılcık marmelatı faydaları nelerdir?

Kızılcık marmelatı faydaları nelerdir?

Doğanın sunduğu en faydalı gıdalardan biri olan kızılcık, pek çok faydasıyla bilinir. Sonbahar aylarının en güzel meyvesi olarak görülen kızılcık, farklı yörelerde çeşitli isimlerde anılır. Yalnızca eylül ve ekim aylarında taze şekilde tüketilmeye uygun olan bu faydalı meyveyi, yılın dört mevsimi tüketmek için marmelat haline getirebilirsiniz. Kendine has bir lezzeti olan kızılcık, kırmızı rengi ve zeytin kadar boyunun yanı sıra ekşimtırak tadı vardır. Mayhoş lezzeti sebebiyle bazı kişiler tarafından pek de sevilmese de faydaları sebebiyle tüketilmesi önerilmektedir. Tarhana, hoşaf, reçel ve marmelat olarak tüketilen kızılcık, mevsiminde toplanıp taze şekilde farklı tüketim haline getirilebilir. 

Ülkemizde de pek çok yörede yetişmesinin yanı sıra özellikle Karadeniz bölgesinde yetişen kızılcık, mevsiminde toplanarak ister taze haliyle tüketilir istenirse de marmelat haline getirilerek yıl içerisinde istendiği kadar tüketilebilir. 

Derde deva kızılcık marmelatı

İçerisinde bulunan yoğun miktarda C vitamini sayesinde C vitamini eksikliği yaşayan kişilerin düzenli olarak tüketmesi önerilmektedir. C vitamini açısından zengin bir gıda olan kızılcık marmelatı, sabah kahvaltılarında lezzetle tüketilmeye uygun bir seçenektir. Vücudun bağışlık sistemini güçlendirmek konusunda oldukça faydalı olan kızılcık marmelatı, vücuttaki enfeksiyonu gidermek konusunda da etkilidir. İçerisinde bulunan polifenolik maddesi sayesinde hücrelerin yenilenmesi ve korunmasında etkilidir. Bu sayede pek çok kanser çeşidine karşı faydalı olan kızılcık marmelatının diğer özellikleri ise, idrar yolu enfeksiyonuna kadar tedavi edici olup aynı zamanda kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini de azaltmaktadır. Bununla beraber diş çürümesini engeller ve solunum yolu enfeksiyonu yaşayan kişilerin de düzenli olarak tüketmesi hastalığın seyrini azaltmakta etkilidir. 

Hem lezzeti hem de pek çok faydası sayesinde her yaştan bireyin tüketmesine uygundur. Özellikle görüntüsü ve tadıyla çocuklar tarafından da sevilerek tüketilen kızılcık marmelatı, obezite ve kabızlık sorunlarına karşı da etkilidir. Bunun yanı sıra böbrek taşı oluşmaması için de etkili bir göreve sahiptir. Tüm bunların yanı sıra saç ve cilt bakımında da yaygın olarak tercih edilmektedir. Düzenli bir şekilde tüketilmesiyle kişilere pek çok faydası bulunur.