Kızılcık marmelatının faydaları ve zararları nelerdir?

Kızılcık marmelatının faydaları ve zararları nelerdir?

Doğanın sunduğu özel lezzetlerden ve şifa kaynaklarından birisi olan kızılcık, marmelat olarak da tüketilebiliyor. Doğal taze kızılcık bulunamadığı durumlarda yıl boyunca kullanılabilmesi sayesinde bu eksikliği gideren kızılcık marmelatı, sağladığı yararlar ile birlikte küçüklerden büyüklere kadar herkes için tüketilmesi gereken lezzetler arasındadır.

Kızılcık marmelatının faydaları nelerdir?

Kızılcık marmelatı içerisinde yoğun bir şekilde C vitamini barındırıyor. Böylece C vitamini eksiği bulunan kişilerin bu gibi reçel çeşitleri içerisinden alması için tercih edebileceği doğal kaynaklardan birisi de kızılcık. C vitamini alımı ile birlikte vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesini de sağlayan kızılcık marmelatı, enfeksiyonlar için iyileştirme etkisine sahiptir.  İçeriğindeki polifenolik olarak adlandırılan maddeler sayesinde hücrelerin korunmasında etkili olan kızılcık, böylece pek çok farklı kanser türüne karşı da önleyicidir. Düzenli olarak kullanılması halinde bu etkiler elde edilebilir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda kızılcık marmelatın diğer faydaları ise şöyle; idrar yolu enfeksiyonunda tedavi edicidir, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, diş çürümelerini önler, solunum enfeksiyonlarını önler, kemikleri güçlendirir, bağırsak sağlığını korur ve metabolizmayı düzenler.

Kızılcık marmelatının zararları nelerdir?

Kızılcık marmelatı için yararlar oldukça fazla olsa da tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Marmelat olarak hazırlandığından dolayı içeriğindeki şeker, vücut için aşırı tüketiminde çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Bununla birlikte özel rahatsızlıkları bulunan kişilerin de olası etkilerine karşı doktor kontrolü ile birlikte tüketmesi önerilir. Böylece risk oluşmadan sağlıklı bir şekilde kızılcık ve marmelat tüketilebilir. Kalp rahatsızlığı, kan pıhtılaşmasında sorun olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, böbrek taşı düşürenlerin mevcut rahatsızlıkları devam ettiği sürece kızılcık marmelatı tüketmemesi önerilir. Böbrek taşlarının oluşumu engelleyen bir etkisi olduğundan dolayı böbrek taşı olanların kullanması mevcut taş dökümünde farklı sorunlara yol açabilir.