Kolot Peyniri Ne Demek?

Kolot Peyniri Ne Demek?

Kuymak peyniri olarak da tanımlanabilen kolot peyniri nedir? Özel üretim olan peynir türünün lezzetini bölgesindeki özel şartlardan alan ve yemeklerde de kullanılan kolot peyniri, Karadeniz Bölgesi’nde en çok tüketilen peynir türleri arasında yer almaktadır.

Kolot Peyniri Ne Demek, Ne İfade Eder?

Kolot peyniri, özellikle kuymak yapımında kullanılır. Karadeniz Bölgesi’ndeki dağlarda otlayan hayvan sütlerinin kullanıldığı bu peynir, kaşar ile benzerlik gösterir. Tam yağlı inek peyniri kullanılarak üretilen peynir, kuymağa asıl lezzetini veren peynirdir ve bu nedenle de kuymak ile özleşmiştir. Sıcağa karşı son derece dayanıksız olan peynir, kısa süre içerisinde erir. Böylece kuymaktaki akışkan kıvamın elde edilmesini ve uzaması sağlanır.  Dönemsel olarak üretiminde keçi ve koyun sütleri de kullanılabilir.

Kolot Peyniri Nasıl Kullanılır?

Peynir tüketiminde kuymak yapımı ana kullanım alanı olsa da farklı yemeklerde de kullanılabilir. Bu nedenle de kolot peyniri ile Künefe olur mu, kolot peyniri Pizza için ideal midir şeklinde pek çok soru da peynir için merak edilenler arasında yer almaktadır. Peynirin soğuk olarak tüketilmesi önerilmez. Bu nedenle başta kuymak üzere yemeklerde ya da özel pizza gibi özel yiyeceklerde tercih edilebilir. Sade tüketiminde de kaşara yakın bir tadı olduğundan dolayı tadan çoğu kişinin tercihi olmaktadır. Kolot peyniri sabah kahvaltı tüketimleri için de uygundur. Sandviç gibi farklı şekillerde kullanılabilecek peynir, sanıldığının aksine sadece kuymak için üretilmemektedir. 3 ay gibi bir bekleme süresi ile tüketime hazır hale gelen peynir, süt açısından çok zengindir ve sağlıklıdır.

Kolot Peyniri Nasıl Saklanır?

Kolot peynirinin dolapta saklanması önerilir. Direk güneş ışığı almamasına özen gösterilmeli ve kullanılacak miktar kadar kesilerek oda sıcaklığında çok fazla tutulmamalıdır. Peynirin kurumaması ve nemlenmemesine dikkat edilmelidir.

Kolot peyniri ile tanışmak ya da tanıdığınız bu lezzetin en doğal ve en lezzetli haliyle tanışmak için Köyde.com üzerinden hemen sipariş verebilirsiniz.