Kolot peyniri nerede üretilir? Kolot peynirinin özellikleri neler?

Kolot peyniri nerede üretilir? Kolot peynirinin özellikleri neler?

Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazları arasında yer alan peynir, çeşitliliği en zengin gıdalardandır. Ülkemizin pek çok yöresinde farklı türden peynirler üretilir. Karadeniz bölgesiyle üretilen önemli yöresel peynirlerden kolot peyniri, tadı damaklarda kalan kuymak için kullanılan ve yapısı itibariyle eriyen bir peynir çeşididir. Kolot peynirini tek başına tüketmek pek de yaygın değildir, sıcaklık karşısında eriyen ve uzayan bir yapısı vardır. Bu özelliği ve sarı renkli görünümü ile kaşara benzetilen kolot peyniri, kendine has bir lezzete sahiptir. 

Geçmişi oldukça eskiye dayanan peynir türlerinden kolot peyniri, en çok Erzurum, Trabzon, Bayburt, Rize ve Artvin’de üretilmektedir. Yörede bu peynir sıklıkla tüketilmektedir. Gerek kuymak yapılarak gerekse tereyağı katılıp eritilerek tüketilebilir. Sütten elde edilmesi sebebiyle kalsiyum açısından son derece zengin olan kolot peyniri, kemik ve kas gelişimi açısından oldukça önemli bir besindir. 

Kolot peynirinin özellikleri

Sütten elde edilmesi sebebiyle adeta bir kalsiyum deposu olan kolot peyniri, içerisinde barındırdığı mineraller ve vitaminler sayesinde pek çok faydası bulunur. Düzenli olarak tüketilmesi karşısında bu eşsiz lezzetin vücuda faydaları oldukça fazladır. 

  • Kolot peyniri, vücudun iyi kolesterol seviyesini artırarak kötü kolesterol seviyesini ise düşürmektedir. 
  • Düzenli olarak tüketilmesi karşısında bağışıklık sistemini koruyarak hastalıklara karşı vücudun direncini artırmaktadır. 
  • Kalp ve damar sağlığını korumak konusunda oldukça faydalı olan kolot peyniri, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi hastalıkların önüne geçmek konusunda etkilidir. 
  • Cilt sağlığını koruyarak, çeşitli cilt hastalıklarına yakalanma riskini en aza düşürmektedir. 
  • İçerisinde bulunan yüksek kalsiyum miktarı sayesinde, kalsiyum eksikliği olanların düzenli olarak ve aynı zaman kemik gelişimini desteklemek isteyenlerin tüketmesi önerilmektedir. 
  • Saç sağlığı korumak için etkili besin kaynaklarından biri olan kolot peyniri, saç dökülmesini en aza indirmektedir. 
  • Göz sağlığını en iyi seviyeye ulaştırır. 
  • Bağırsak hareketlerini en iyi şekilde düzenleyen bu lezzetli peynir, sindirim sistemi üzerinde oluşan rahatsızlıkların önüne geçer. 
  • Besleyici ve doyurucu olma özelliği ile gazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin mutlaka diyet listesine eklemesi gereken besleyici bir gıdadır.