Meşhur Van Kahvaltısı

Meşhur Van Kahvaltısı

Van Kahvaltısı’nı meşhur eden şey kesinlikle çok fazla kahvaltılık çeşidine sahip olması ve neredeyse tüm sıcak ürünlerin bakır kaplarda pişirilip servis edilmesidir. Tamamen yöresel olan bu kahvaltı yer sofrasında servis edilir. 2014 yılında bol çeşitliliğinden dolayı Van Kahvaltısı Guinness Rekorlar Kitabına girmeye hak kazanmıştır. Peki, Van kahvaltı sofrasında hangi kahvaltılıkları görürüz?

Van Kahvaltısı’nda ki Kahvaltılık Çeşitleri:

Van balı, kaymak, tereyağı, otlu peynir, cacık, örgü peynir, beyaz peynir, sucuklu yumurta, kavurmalı yumurta, siyah zeytin, yeşil zeytin, domates, salatalık, tahin, pekmez, menemen, diğer mevsim sebzeleri ve reçel gibi kahvaltılıklar başta olmak üzere Van yöresine ait murtuğa, kavut, gencirun gibi neredeyse 40 çeşit doğal kahvaltılık bulunur. Elbette ki bu özel kahvaltıya semaverde demlenen sıcacık çay eşlik eder. Ekmek olaraksa yine Van yöresine ait özel taş fırınlarda pişirilen lavaş ekmeği ve Van Çöreği ikram edilir. Kahvaltılık çeşitleri mevsimine göre farklılık gösterebilir.

Van Kahvaltısı’nı Diğer Kahvaltıdan Ayıran Özellikler Nelerdir?

Van kahvaltısının en özel yanlarından birisi taze semaver çayı ile servis edilmesidir. Bazı kültürlere göre tuhaf karşılanabilir çünkü çayın yanında keçi sütüde servis edilir. Onu bu kadar meşhur eden tamamen doğal ürünlere sahip olması ve bu ürünlerin çeşitlilik olarak oldukça fazla olmasıdır. Bu meşhur lezzetin farklılığı sadece ülkemizde değil tüm dünyaca ünlüdür çünkü çeşitliliğinden ve yöreselliğinden dolayı 2014 yılında Dünya’nın en meşhur kahvaltıları arasında Guinnes Rekorlar Kitabına girmiştir. Hatta bazı Avrupa ülkelerinde Van Kahvaltı salonlarına rasgelmek mümkündür.