Reçel neden şekerlenir?

Reçel neden şekerlenir?

Özellikle Türk sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan reçeller, uygun koşullarda saklandığında uzun süre yapısı bozulmadan saklanabilir. Kıvamı tutturulduğunda, reçelden alınan verim çok daha fazla olur. Şeker oranı, kıvamı ve meyvesi dengeli bir şekilde ayarlanmamasının yanı sıra saklanma koşullarının da uygun olmadığı durumlarda şekerlenme ve küflenme gibi sorunlar yaşanabilir.

Olmazsa olmaz lezzetlerin başında gelen doğal reçel uzun süre lezzetli bir şekilde tüketmek için kıvamına, içine konulan meyve miktarına ve saklanmasına dikkat edilmelidir. Halk arasında doğru bilinen reçel saklama koşulları arasında karanlık ve serin yerler gelir. Bunun yanı sıra buzdolabınla saklanan reçellerde de donma sorunu yaşanabilir. Reçellerin uzun süre yapısının bozulmaması için açık ve serin ortamlarda muhafaza etmek gerekir. Pişirilmenin ardından cam kavanoza aktarılan reçel, uygun koşullar sağlanmadığı sürece içerisinde bulunan şekerde kristallenmeler olabilir. Bu da reçelin yapısının bozulmasına sebep olacak ve reçel lezzetini kaybedecektir.

Reçel şekerlenirse ne yapılabilir?

En ideal saklanma koşulu, güneş almayan açık, serin bir yerlerdir. Bu koşullar sağlandığında reçelin şekerlenmediğini görebilirsiniz. Reçel yaparken uyulması gereken püf noktalar vardır. Hem uzun süre lezzetini kaybetmemesi hem de şekerlenmemesi için bu detaylar önemlidir. Reçellerin şekerlenmesinin önüne geçmek için kıvamını tutturmakta bir diğer önemli hususların başında gelir. Reçellerin şekerlenmesini engellemek için pişirirken fazla su eklemek doğru bir yöntem değildir. Bu şekilde reçelin kıvamının bozulmasına sebep olabilirsiniz. Kıvamı tutturulan reçeller uzun süre lezzetle tüketilebilir. Pişirirken dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri ise pişirme sırasında tencerenin kenarında oluşan köpükleri süzgeç yardımıyla almaktır. Pişirme işleminin sonuna yaklaştığınızda limon suyunu ilave ederek yaklaşık olarak 5 dakika kadar da bu şekilde kaynatarak ocağın altını kapatabilirsiniz. Pişer pişmez sıcak haldeyken kavanoza doldurulan reçellerde de şekerlen sorunu yaşanabilir. Bu sebeple pişirmenin ardından kavanoza koymak için soğumasını beklemekte fayda vardır. Kıvamının tutturulması, soğumasını beklenmesi, uygun koşullar altında saklanması gibi püf noktalara dikkat edilerek reçellerin şekerlenmesinin önüne geçebilirsiniz. İçerisinde şeker bulunması sebebiyle dikkat edilmediği sürece şekerlenme ya da diğer adıyla kristallenme kaçınılmaz bir durumdur.