Rize kestane balı nasıl hazırlanır?

Rize kestane balı nasıl hazırlanır?

Doğu Karadeniz bölgesi ile adından söz ettiren hakiki kestane balının binbir çeşit faydası vardır. Ülkemizin Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen kestane ağaçlarının çiçek özlerinin toplanmasıyla hazırlanan kestane balının kendine has özellikleri vardır. Mayıs ve Haziran aylarında kestane ağaçları çiçek açar, işçi arıların da çiçeklerin özlerini toplamasıyla kestane balı üretimi başlamış olur. Tadı, rengi, korkusu gibi kendine has özellikleriyle vardır. Kestane balının acı bir tadı vardır. Diğer bal çeşitlerine göre koyu rengiyle fark edilen bu özel bal, acı tadı sebebiyle halk arasında acı bal olarak da bilinmektedir. Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde üretimi yapılan kestane balı, düzenli tüketildiğinde pek çok faydasıyla ön plana çıkar. 

Kestane Balının Üretimi

Önceki yıllarda kestane balı üretiminde, kestane ağaçlarının tepesine yerleştirilen karakovanlar kullanılırdı. Ancak günümüzde arıcılık oldukça gelişmiş olup, bal üretimi için fenni kovanlar tercih edilmektedir. Bal üretiminde en etkili olan durumların başında hava koşulları gelir. Balın verimliliği, hava koşulları ile doğru orantılı olarak değişmektedir. Gereğinden fazla yağış karşısında çiçeklerin nektarının suyla akıp gitmesine, kuraklık ise çiçeklerin solmasına sebep olabilir. Bu ve benzer sebeplerden dolayı yıldan yıla alınan verimlilik farklılık göstermektedir. Her mevsim o dönemin şartlarına uygun şekilde kolonicilik gerçekleştirilmektedir. Kaliteli bir şekilde verim alınabilmesi için güçlü bir koloni kurulması gerekir. 

Kestane ağaçlarının çiçekleri, açmalarının ardından bir hafta geçmesiyle ballanmaya başlayacaktır. Arılarda bu çiçeklerin polenlerini toplayarak bal üretimine başlayacaktır. Fakat toplanan nektarların sadece belli bir bölümü bal olarak ele geçirilir. Bir arının sindirerek oluşturduğu nektar, arının bal midesi denen bölgesine giderek enzimler sayesinde kimyasal olarak bir değişime uğrar. Bu enzim, invertaz enzimi olarak adlandırılmaktadır. Arılardan bu şekilde elde ettikleri maddeyi, petek duvarlarına yerleştirilir. Bu peteklerin üzeri mumdan bir duvar ile kapatılmaktadır. Yerleştirilen bu bal, zaman içerisinde kıvamlı bir hal alacak. Balın kıvamlı olması için geçen süre ortalama olarak bir ay kadardır. Balın şeker denesi ise toplanan nektarlara göre değişmektedir. Kestane kısa zaman içerisinde fakat büyük uğraşlar sonucunda hazırlandığı için diğer ballardan daha pahalı olabilmektedir.