Sporcular hangi peynir çeşitlerini tüketmeli?

Sporcular hangi peynir çeşitlerini tüketmeli?

Kahvaltı sofralarına zenginlik katan peynirler, oldukça geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Özellikle ülkemizde pek çok peynir çeşitleri vardır. Bunlardan kimileri yağlı kimileri ise yağsız ve kalori miktarı düşük olanlardır. 

Herhangi bir spor dalıyla ilgilenenler, diyet yapanlar, fitness yapan veya ağırlık çalışan kişilerin sık sık kalori ve protein alımı dengesine dikkat etmesi gerekir. Kalori düşük, protein değeri yüksek yiyecekler ile sporunuzu destekleyebilirsiniz. Süt ve süt ürünleri, hem sporcular için hem de spor yapmayan kişiler için son derece önemli olup, düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Ancak spor ile ilgilenen kişilerin kalorisi düşük doğal peynir seçeneklerini değerlendirmeleri gerekir. Kalorisi düşük besin değeri yüksek olan peynirlerin ilk sırasında lor peyniri gelir. Kendine has lezzetiyle gerek kahvaltılarda gerekse yemekler içerisinde kullanılmaya uygun olan lor peyniri, en az yağ ve kalori miktarına sahip peynirlerdendir. Tel peyniri ve çeçil peyniri olarak adlandırılan ürünse, 45 kalori olup her öğün tüketilmeye uygundur. Koyun, keçi veya inek sütü fark etmeksizin kolaylıkla yapılan ve Balıkesir yöresi ile ünlü olan sepet peyniri adını yuvarlak oluşu ve üzerindeki sepet izinden alır. Bembeyaz oluşu yağsız olduğunun göstergesidir. 

Tüketilmesi gereken peynirler

Küçük büyük herkesin düzenli olarak tüketmesi gereken peynirlerin kalori değerlerine dikkat ederek çok daha besleyici bir tüketim elde edebilirsiniz. Protein diyeti yapanların, kilo almak istemeyenlerin veya sağlık sorunu yaşayanların sorunsuz bir şekilde tüketebileceği peynir oldukça besleyicidir. İnek peynirine göre daha az kaloriye sahip olan keçi peyniri sadece 60 kaloridir. D vitamini açısından oldukça zengin içeriğiyle bilinen keçi peyniri, yapıldığı sütün laktoz değerinin düşük olması ve protein değerinin yüksek olması sporcular tarafından kullanılması için uygun olduğunu gösterir. Kahvaltıların yanı sıra börek veya salatalarda da kullanılmaya uygun olan burgu peynir, hafif ve lezzetlidir. Tuz ve yağ oranının düşük olması sebebiyle diyet yapanların sıklıkla tüketebileceği gıdaların başında gelir. Düzenli olarak peynir tüketimi ile vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri alabilirsiniz. Kalori miktarı az protein değeri yüksek olan bu peynirler ile sabah kahvaltılarını daha besleyici yapabilirsiniz.