Tarihi Rize Kavurması

Tarihi Rize Kavurması

Geleneksel bir tadı olan Rize kavurması özellikle Rize'de yapılan tadına münhasır bir kavurmadır. Tarihi ise 1900’lü yıllarda Rize’ye göçen ve geçimini hayvancılıkla sağlayan halkın kışın tüketmek için etleri kavurarak saklamasıyla başlar.

Kavurma nasıl yapılır?

Kavurma için tercih edilen etler büyük baş veya küçük baş hayvanın en kemiksiz ve yağlı bölgesinden seçilir. Rize kavurmasını özel yapan onun bakır kaplarda hazırlanıyor olmasıdır. Bakır kazanların içerisinde ve odun ateşi üzerinde pişirilir. Lezzetinin da kaliteli olması için odun ateşinde yapılması önemli bir husustur. Kömür ateşinde pişirilirse et sert olur ve lezzetli olmaz. Et kavrulduktan sonra üzerini geçmeyecek kadar su ve ölçüsünce tuz eklenir. Daha sonra bakır kazanın kapağı kapatılarak kavurma dinlenmeye bırakılır.

İlk olarak hayvandan alınan iç yağı kazanın alt kısmına doğranır ve üstüne orta boyutta küpler şeklinde etleri doğranır. Pişirme esnasında belirli aralıklarla su takviyesi yapılır, etler yumuşadıktan sonra tuzu ilave edilir. Odun ateşi harlanarak pişmeye bırakılır. 15 dakika aralıklarla karıştırılır ve son olarak ateşin harı düşürülerek yavaşça pişmesi sağlanır.

Rize Kavurması diğer kavurmalardan farklı olarak en çok kahvaltılarda tercih edilir, bayram kahvaltıları, pazar kahvaltıları, düğünler gibi çeşitli sofralara lezzet katar.