Tel peyniri ile çeçil peyniri arasındaki fark nelerdir?

Tel peyniri ile çeçil peyniri arasındaki fark nelerdir?

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan peynirler, zengin çeşitliliği olan ürünlerdir. Sık sık karıştırılmasıyla ve lezzetleriyle bilinen tel ile çeçil peyniri arasından çeşitli farklar bulunur.

Başta Erzurum olmak üzere Kars, Muş ve Ardahan yöresine ait olan çeçil ve tel peyniri yapı itibariyle birbirine oldukça benzerlik gösteriyor olsa da bir takım farklılıklar söz konusudur. Genel olarak birlikte anılan bu besinler, yapım aşamasında belirgin farklılıklar vardır. Yapımı, muhafaza edilmesi ve özellikleri açısından farklılaşan bu ürünleri kahvaltı sofralarında şık bir duruş sergiler. Aynı zamanda besin değeri son derece yüksek olması, sıklıkla tüketilmeye uygundur. Tek peyniri ve çeçil peynirinin arasında en önemli fark yapım aşamasında ortaya çıkar.

Tel peyniri nasıl yapılır?

Öyle ki tel peynirinin üretiminde genellikle yağsız inek veya koyun sütü kullanılırken, çeçil peyniri için genellikle yarım yağlı süt tercih edilir. Peynir olmadan önce sütler, oda sıcaklığında bekletilerek asit seviyeleri belirli bir düzeye getirilir. Her iki peynirin yapımında da hazırlanan 35 derecelik süte, az miktarda maya ilave edilerek sıcaklık seviyesi arttıkça peynirler kepçelerle toplanır. Çeçil peyniri için yarım yap süt tercih edildiği için pişirme sıcaklığının 63-67 derece civarında olması gerekir. Ardından ise çeçil peynirinin uzaması için askılara alınarak uzunluğu artırılabilir.

Uygun fiyatlı 1000g Tel Peynir Satın Al - Köyde! (koyde.com)

Tel peynir hazırlanırken, yoğurma ve çekme yöntemi ile peynirlerde birbirinden bağımsız olarak tel haline getirilir. Çeçil peynirinde ise belirli bir kütle içerisinde yine bağımsız bir şekilde lifler oluşturulmaya çalışır. Her iki peynir içinde seçilen sütün farklılık göstermesi sebebiyle tatlarında da belirgin farklılık olduğunu söylemek mümkündür. Her bir ürünün olgunlaşma ve muhafaza edilme yöntemleri de farklılık gösterir. Tel ve çeçil peynirleri, genellikle kuru tuzlama ya da salamura yöntemiyle saklanır. Tel peynirinin tuz miktarı çeçil peynirine göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Çeçil peyniri olgunlaşma sürecinde salamura ile tuzlamanın yanı sıra uygun bir kaba basılarak da olgunlaşmaya bırakılır. Her iki peynirinde besin değeri yüksek olup, vücuda birçok faydası bulunur. Organik yapım sürecinden geçen bu besinler ile kahvaltı sofralarını çeşitlendirmek mümkündür.