Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Tulum Peyniri Nasıl Yapılır?

Özellikle kalsiyum ve protein açısından son derece zengin olan peynirler, kahvaltı sofralarının olmazsa olmazları arasındadır. Ülkemiz peynir çeşitliliği açısından oldukça zengin olup, her damak zevkine uygun peynir bulunur. Protein ve vitamin değeri oldukça yüksek olan tulum peyniri, kendine has lezzetiyle pek çok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Türkiye2nin en verimli yaylalarından beslenen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen sütlerden hazırlanan peynirler, sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle çocuklar için mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Yöreden yöreye farklı yapım aşamalarından geçen tulum peyniri, sütten elde edilir Tulum peynirinin üretiminin yapıldığı pek çok alan vardır ancak evde yapılması da mümkündür. Peki evde tulum peyniri nasıl yapılır?

Ülkemizde tulum peyniri Erzincan yöresine ait bir lezzettir. Evde tulum peyniri hazırlamak mümkün ancak yapımı özen isteyen bir peynirdir. Tulum peynirinin kıvamını tutturmak adına şirden adı verilen özel bir maya kullanılır. Mayası sayesinde kıvam ve kendine has tadı tutturulur.

Tulum Peyniri Yapım Aşamaları

  • Tulum peynirinin temel maddesi koyun sütüdür. Lezzeti tutturmak için öncelikle köy veya yayladan koyun sütü temin edilir.
  • Uygun hale getirilen koyun sütü peynirin hazırlanması için mayalanır ve bir saat kadar mayalanması beklenir.
  • Mayalanan süt, özel süzgeç veya ince bir tülbentten geçirilir.
  • Süzülen peynir 1 gece bu şekilde dinlendirilir. Dinlenmenin ardından büyük torbalar içerisine eklenir. Tam 10 gün boyunca da üzerinde bir bez olacak şekilde bekletilir.
  • Suyunu tamamen süzmesi için bu şekilde toz ve havadan uzak tutularak bekletilir.
  • 10 günün ardından ise peynirler bakır kaplar içerisine ufalanarak konur. Özel tuzu ile tuzlanmasının ardından temiz torbalar içerisine basılır. Torbaların ağız kısmı dikilerek peynirin oluşu süreci başlatılır.
  • Bu şekilde tekrar bir 10 gün daha bekletilmesinin ardından torbadan alınan peynirler özel deri veya bidona yerleştirilir.

Soğuk bir alanda temiz şekilde bekletilen tulum tüketmeye hazır hale gelir.