Üzüm pekmezi nasıl yapılır?

Üzüm pekmezi nasıl yapılır?

Endüstriyel gıdaların artmasıyla bireyler daha organik besinler tüketmeye başladı. Sağlık açısından çok daha uygun olan organik gıdalar, kişiler tarafından evde yapıldığında çok daha faydalı olur. 

Üzümün kendi başına zaten pek çok faydası bulunurken pekmez haliyle tüketildiğinde de geniş yararları bulunur. Kan yapıcı özelliğinin yanı sıra enfeksiyon riskini minimum seviyeye düşüren üzüm pekmezi, doğal yollarla üretilen üzümlerin çeşitli yöntemler kullanarak pekmez haline getirilmesi karşısında da besleyici bir şekilde tüketilir. Kahvaltı sofralarında veya pastalar için tatlandırıcı olarak kullanmaya uygun olan üzüm pekmezi, kahvaltı sofralarında tercih edildiğinde tahin pekmez ile karıştırılarak tüketilebilir. Pek çok faydasından bir diğeri ise demir yapıcı etkiye sahip olmasıdır. Bu özelliği ile hamilelerin de dengeli bir şekilde tüketmesi son derece önemlidir. Eşsiz lezzeti ve pek çok faydasıyla her yaştan kişinin tüketmesine uygun olan üzüm pekmezi, evde kolaylıkla yapılabilir. Evde üzüm pekmezi yapmak için öncelikle gerekli malzemeleri bir araya getirmek gerekir. Buradaki önemli detay ise, pekmezde kullanılacak malzemelerin organik olmasıdır. 

Üzüm pekmezi malzemeleri

  • Kendiniz belirleyebileceğiniz miktarda üzüm
  • Kevgir
  • İnce süzgeç
  • Tencere

Minimum malzeme kullanarak hazırlanan üzüm pekmezi yapımına geçmeden önce şunu belirtmek gerekir ki, bu pekmezin faydalarından yararlanmak için şeker katılmadan yapılmalıdır. Tamamen katkısız bir şekilde yapılan üzüm pekmezini her öğün tüketebilir ve besleyici özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Yapıma geçmeden önce üzümün çürüklerini ve çöplerini ayıklayın. Ardından üzümleri bol miktarda su ile yıkayarak temizleyin. Ardından demir süzgeç kullanarak üzümün suyunu posasından ayırın. Belirlediğiniz miktarda üzümlerin hepsini bu şekilde ezerek suyunu çıkarın. Elde ettiğiniz suyu tekrar ince süzgeçten geçirerek posadan tamamen ayrıldığında dikkat edin. Tencereye biriken üzüm suyunu ocakta pekmez haline gelene kadar kaynatabilirsiniz. Pekmez kaynamaya başladığında sürekli karıştırmanız gerekir. Üzüm pekmezinin kıvamının tutup tutmadığını kepçeye yapışıp yapışmadığından anlayabilirsiniz. Pekmezin kıvamının tuttuğundan emin olduğunuzda soğumaya bırakın ve soğumanın ardından ise kavanoza koyabilirsiniz. Üzüm pekmezinin tam olarak kıvamını alması için 1 saat kadar ocakta kaynak gerekir. Organik koşullarda hazırlanan doğal pekmez sofralarınızda sıklıkla kullanabilirsiniz.