Yayla tereyağı nasıl üretilir?

Yayla tereyağı nasıl üretilir?

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olduğu kadar yemeklerin de olmazsa olmazı tereyağı, organik ve yayla üretimi imkanıyla çok daha lezzetli bir hal alır. Tamamen organik süreçlerden geçerek üretilen tereyağı, hem lezzetli hem de son derece faydalıdır. 

Hayvansal bir gıda olarak nitelendirilen tereyağı, pek çok yemekte kendine yer bulur. Özellikle Türk mutfağı için vazgeçilmez ürünlerin başında gelmesi, her evde bulunmasını sağlar. Bunun yanı sıra sabah kahvaltılarında ekmeğin üzerine sürülüp bal ile desteklendiğinde eşsiz bir lezzet sunar. Büyük küçük herkesin damak zevkine uygun tadıyla bilinen tereyağının lezzet vermesi için organik koşullar altında üretiliyor olması önemlidir. Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesiyle ünlenen yayla tereyağı, yüksek yaylalarda yetişen çeşitli otlarla beslenen hayvanlardan elde edilen sütlerden üretilir. Tadından ve kokusundan organik olup olmadığı anlaşılan yayla tereyağı, en çok Rize, Trabzon ve Giresun şehirlerinde organik koşullar altında üretilir. Tamamen doğal besinlerle beslenen ineklerden elde edilen sütlere herhangi bir katkı maddesi eklemeden üretilen yayla tereyağı, organik yapısıyla ön plana çıkar. Yayla tereyağı, ineklerden alınan sütlerin yağlarından yapılır.

Orijinal yayla tereyağının rengi nasıl olur?

Orijinal yayla tereyağının rengi beyaz,sarımtırak ve kokusu baskın olup oldukça lezzetlidir. Lezzetiyle herkesin damak zevkine hitap eden yayla tereyağı doğru ve düzenli tüketildiğinde insan sağlığına önemli oranda fayda sağlar. Karadeniz’in yüksek yaylalarında yetişen otlarla beslenen ineklerden alınan sütler kaynatılarak yağı çıkarılır. Oldukça fazla miktarda toplanan bu yağlar, geniş bir kaba alınır ve çırpıcı yardımıyla kıvamı tutturulur. Yemeklik için kullanılacak yağa tuz eklenebilir. Ancak kahvaltılık için tercih edilen yayla tereyağına tuz eklenmeyebilir. Organik ve lezzzetli oluşuyla pek çok kişinin dikkatini çeken organik tereyağı, sıklıkla tüketilir. Tereyağı doğru miktarda tüketildiğinde insan sağlığına oldukça faydalıdır. Organik koşullar sonucunda elde edilen bu ürünün içerisinde çok değerli besinler yer alır. İçerisinde yoğun miktarda süt yağı olması ve herhangi bir katkı maddesinin olmaması sayesinde hem doyurucu hem de lezzetlidir. Protein ve kalsiyum açısından zengin olan yayla tereyağını evde yapmak da oldukça kolaydır. Belirlenen yöntemler kullanılarak evde de kolaylıkla yayla tereyağı üretimi yapılabilir.