Bal Saklama Koşulları Nasıldır?

Bal Saklama Koşulları Nasıldır?

Balın doğal özellikleri kaybetmemesi için mutlaka doğru koşullarda saklanması gerekmektedir. Bu doğru koşulların başında ısı ve ışıktan uzak durmak gelmektedir. Eğer ben uzun süre ısıya maruz kalırsa renginde kararma ve kimyasal yapısında değişime meydana gelebilmektedir. Bununla birlikte sık sık ısı değişimlerine maruz kalan, buzdolabında bekletilen ya da 10 ile 15 derece arasında muhafaza edilen ballarda kristalleşme gözlemlenmektedir.

Bu gibi olumsuz durumların yaşanmaması için balın mutlaka doğru sıcaklıkta ve doğru ortamlarda saklanması gerekmektedir. Peki, bal saklama koşulları nasıldır? Balın saklanması gereken sıcaklık 18 ile 24 derece arasındadır. 18 ile 24 derece sıcaklıklarının altına inildiği ya da üstüne çıkıtlığı zaman belirli sorunlar meydana gelebilmektedir. Sağlıklı ve kalitesini kaybetmemiş bal tüketimi için mutlaka doğru adımlar atılmalıdır. Tüm bunlara ek olarak ideal bal saklama ortamı oluşturmak için kapalı kaplar tercih edilmelidir. Kapalı kaplar tercih edilmediği takdirde bal ortamdaki kokuları ve nemi kendisine çekmektedir.

Bal Saklanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bal saklama koşulları nasıldır? Sorusunun cevabını merak edenler için bal saklanırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;

Bal, tercihen mutlaka cam kavanozlarda saklanmalı ve kavanoz kapakları sıkı bir şekilde kapatılmalıdır. Bu sayede balın ortamdaki koku ve nem ile temasa geçmesi önlenmektedir. Bal, güneş ışığından ve sıcaktan mümkün olduğunca korunmalıdır. Örneğin ışık almayan ve oda sıcaklığında bulunan bir dolap içerisinde saklanabilir ya da doğrudan güneş almayan alanlarda tutulabilir. Bal buzdolabına konulmamalıdır. Aynı zamanda balın aşırı soğuktan mutlaka korunması gerekmektedir.

Bal için en ideal saklama sıcaklığı oda sıcaklığıdır. Tüm bunlarla birlikte bal saklandığı ortamdan tüketileceği kadar alınmalıdır. Bu sayede alınan balın büyük çoğunluğu en doğru şekilde korunabilir. Balın saklanacağı kap ya da kavanozun içerisinde herhangi bir şekilde nem bulunmamalıdır. Çünkü bal nemden olumsuz etkilenmektedir. Balın koyulacağı kavanoz ya da kabın ağız kısmının sıkı kapanması önemlidir. Böylece ortamdaki nem ya da kötü kokular balın içerisine işlemeyecektir. Bal mutlaka fırın, ocak ya da buna benzer ısı yayan mutfak araçlarının yakınında tutulmamalıdır.