Anzer balı fiyatları neler ve nerelerden satın alınır?

Anzer balı fiyatları neler ve nerelerden satın alınır?

Namı dünyaya yayılan anzer balı, adeta doğanın sunduğu bir armağandır. Sadece Rize’nin Ayder yaylasında yetişen çiçeklerden beslenen arılar tarafından yapılan anzer balı, sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. Dünya çapında oldukça nadir bulunan ballardan anzer balı, hem lezzetli hem de bir şifa deposudur. Rize’nin İkizdere ilçesinde yer alan ve Anzer Yaylası olarak da anılan bu bölge içerisinde üretiliyor. Bu sebeple de dünya genelinde oldukça nadir bulunan en özel ballardan biridir. Sadece bu bölgede yetişen endemik bitkilerden toplanan ballardan yapılması sebebiyle anzer balının kendine has bir aroması vardır. Doğal bir ilaç niteliği gören anzer balı nadir olduğu kadar faydalı da bir besindir. 

Sadece tek bir bölgede üretiliyor olması sebebiyle hem değerli hem de pahalı bir gıda olan anzer balı, hem yurtiçinde hem de yurtdışında talep edilen başlıca gıdalardan biridir. Anzer balını az miktarda üretildiği ve içerisinde herhangi bir katkı maddesi bulunmadığı için fiyatı da diğer ballara göre çok daha yüksektir. Bal verimliliğinin düşmesi, üreticinin masrafları, üretim koşulları gibi faktörler balın üretim miktarını artırdığı gibi fiyatının da değişmesine sebep olur. Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından belirlenen satış fiyatları her yıl değişmektedir. Ancak geçtiğimiz yıl içerisinde kilosu 1200 TL’den satışa sunulmuştu. 

Her derde deva Anzer Balı’nın faydaları

Sağlık açısından gözle görülür olumlu etkileri olan anzer balının küçük büyük her yaştan tüketici için faydası bulunur. 

  • Günde bir yemek kaşığı tüketilmesi bağışıklık sistemini güçlendirir
  • İltihapları iyileştirmek konusunda etkilidir
  • Kanın temizlenmesinde yardımcı olur
  • Kalp rahatsızlığına yakalanma riskini azaltır
  • Halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir
  • Cilt sağlığı ve bakımı için etkilidir
  • Cinsel istikrarı artırır
  • Büyüme ve gelişimi en iyi şekilde destekler

Bunların yanı sıra daha pek çok faydası bulunan anzer balı, büyük küçük her yaştan bireyin tüketmesine uygundur. Ancak küçüklerin daha az miktarda tüketmesi önerilmektedir. Uygun miktarda tüketildiğinde sağlık açısından oldukça faydalı olan anzer balı ile öğünlerinizi daha vitaminli hale getirebilirsiniz.