Anzer Balı Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Anzer Balı Gerçek Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Namını dünyaya duyuran Anzer balı, pek çok faydasıyla bilinen özel besinlerden biridir. Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı olan 2300 ile 3000 rakımları arasında yer alan Anzer Yaylası’nda üretimi yapılan Anzer Balı’na coğrafi işaret belgesi verilmektedir. Yörenin kendine has iklimi, toprak yapısı, binbir çeşit çiçekleri sayesinde Anzer balı üretimi yapılmaktadır. Çiçek çeşitliliğinin fazla olması ve bir kısmının da endemik çiçekler olması, Anzer balını değerli kılan detayların başında gelmektedir. Üretiminin bir hayli zahmetli olması ve pek çok faydasının da bulunması sayesinde Anzer balı adeta altın değerinde görülmektedir. 

Yörede yetişen 450-500 çiçek çeşitliliği bulunan ve bu çiçeklerin de 80-90 adedinin endemik yani dünyada sadece bu bölgede yetişiyor olması, balın besleyicilik değerini daha da artırmaktadır. Arıların bu bölgede yetişen çiçeklerden topladığı nektarlardan hazırlanan balların eşi benzeri olmayıp, pek çok hastalığa şifa olarak görülmektedir. Anzer Yaylası’nda bal üretimi Haziran ayının ilk haftalarında başlar ve üretim Ağustos ayında tamamlanır. Yörenin iklim şartlarına bağlı olarak Ağustos ayının birinci veya ikinci haftası içerisinde balın hasat edilme işlemleri gerçekleşir ve ballar kovanlarından çıkarılır. Anzer balının bu kadar değerli olması piyasada sahtelerinin de raflarda yerini almasına sebep olmaktadır. Bu sebeple Anzer balo diye sahte bal almamak için mutlaka, kavanozun üzerinde kooperatifin bandının olmasına dikkat edilmelidir. Kavanozların üzerinde güvenlik bandının yanı sıra, mühür ve üretildiği sezona dair de bilgiler yer almalıdır. Mühürlü, etiketli ve güvenlik şeridi olan ürünleri tercih etmek faydalarından yararlanmak ve gerçek bal almak için dikkat edilmesi gereken önemli detaylardır. 

Gerçek Anzer Balının faydaları

Namı dünyaya yayılan gerçek anzer balının pek çok hastalığı tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Diğer ballar gibi kahvaltı sofralarında tüketilmeyen bir ürün olması sebebiyle, tüketilen miktara da dikkat edilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, hücre yenileme ve gelişimi, kötü kolesterolü düşürme, enerji verme, cilt sağlığına fayda sağlar, kalp, damar rahatsızlıklarının önüne geçilir, kansere karşı etkileyici bir koruyucudur. Bununla gibi daha pek çok faydası bulunan Anzer balı, gerçek olması halinde sağlık üzerinde olumlu etkileri yüksektir.