Anzer balı hangi ilde yetişir?

Anzer balı hangi ilde yetişir?

Ünü dünyaca bilinen nadir bulunan ballardan hakiki anzer balı, yetiştirildiği bölgenin endemik bitkilerinden elde edilen özlerden oluşur. Ender bulunması karşısında saymakla bitmeyecek cinsten faydaları bulunan anzer balı sadece Rize’nin Yukarı İkizdere köyüne bağlı olan Anzer yaylasında üretilir. 

Türkiye’nin değerli balları arasında yer alırken, vücuda faydaları da saymakla bitmez. Her ne kadar pek çok faydası olsa da anzer balı oldukça zor bulunan ve kıymetli bir besindir. Sadece Anzer yaylasında yetişen bu balın, çıkmadığı yıllarda olur. Yalnızca tek bir bölgede yetişen ve dünyada benzeri bulunan kır çiçeklerinden beslenen arılar tarafından üretilir. Anzer balının üretildiği bölge üzerine yapılan araştırmalara bakıldığında 450 – 500 çeşit çiçek bulunduğu, bunların da 50- 60 tanesinin endemik yani sadece bu bölgede yetişen çiçekler olduğu ortaya çıkarıldı. Bu çiçeklerden toplanan özler tarafından hazırlanan Anzer balı, her derde deva olarak görülüyor. Namını dünyaya duyan bu besin, kanser gibi ciddi rahatsızlıkların tedavi sürecinde de belirli miktarda önerilmektedir. Elbette ki doktor önerisi karşısında ve belirli ölçülerde tüketmek gerekir. Bir çiçek balı türünde olan bu balın üretimine Haziran ayının ilk haftasıyla beraber başlar. Adeta bir doğa mucizesi olarak görülen Anzer balı, az miktarda üretilmesi sebebiyle bazı kişiler fiyatı da pahalı gelebilir. Ancak pek çok rahatsızlığın önüne geçmek için kullanılabilecek özelliklere sahip olması, talebi artıran önemli detaylar arasındadır.

Anzer Balı’nın faydaları

  • Günde bir kere tüketilmesi karşısında bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudu pek çok hastalığa karşı korur. 
  • Vücutta oluşan veya oluşma ihtimali olan iltihapların önüne geçilmesine yardımcı olur. Hasta bile olsanız vücuttu bulunan iltihapların atılmasında yardımcı olur ve vücudun direncini artırır. 
  • Kanın temizlenmesinde etkili bir besindir. Anzer balının antioksidan özelliğinin yanı sıra antibakteriyel özellikleri de vardır. Bu sayede kanda bulunan yabancı maddelerin atılmasında yardımcı olur. 
  • Damar tıkanıklığı ve damar sertliğine iyi gelir. Günde sadece bir kaşık anzer balı tüketmek kanı temizlemenin yanı sıra temizlenen kan sayesinde damarların rahatlamasını sağlar. 
  • Kalp rahatsızlığına yakalanma riskini en aza indiren anzer balı, kalp krizi, felç ve daha pek çok kalp damar hastalığına yakalanma riskini azaltır.