Anzer Balı Zararları ve Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Anzer Balı Zararları ve Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Dünyanın en değerli balları arasına adını yazdırmayı başaran Anzer balı, ülkemizde adeta altın değeri görmektedir. Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı olan Anzer yaylasında yetişen binbir çiçekten toplanan nektarlardan üretilen bu dillere destan balın bu denli faydalı olmasının sebebi, endemik bitkilerin fazlalığıdır. Pek çok faydası bulunan bu değerli balın yararları olduğu kadar uygun ölçülerde tüketilmediğinde çeşitli olumsuzluklar yaratabilmektedir. Az miktarda tüketilmesi karşısında vücuda sağladığı faydaları gözle görmek mümkündür. 

Dillere destan anzer balının faydaları

Adını dünyaya duyurmayı başaran en değerli ballardan Anzer balı, pek çok endemik bitkinin özlerinden elde edilmesi ve doğal yöntemlerle hazırlanması sebebiyle oldukça faydalıdır. Karadeniz bölgesinin Rize ilinde tüm aşamalarına dikkat ederek kontrollü bir şekilde üretimi yapılmasının ardında raflara dizilmeden pek çok testten geçirilerek kalitesi ölçülmektedir. Bu anlamda Anzer yaylasının en değerli bitkilerinden elde edilen bu özel lezzet, son derece güçlü bir antioksidan özelliği içermektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra kansere karşı mücadele eden bu mucizevi bal, enerji verir, iştah açar, metabolizmayı güçlendirir ve buna benzer daha pek faydası da bulunur. Vücutta meydana gelebilecek pek çok rahatsızlık üzerinde olumlu etkileri bulunan Anzer balının faydaları yapılan analizler ile beraber kanıtlanmıştır. 

Anzer balını fazla tüketme sonucunda oluşan yan etkileri

Anzer balıda pek çok balda olduğu gibi içerisinde belirli bir miktar şeker barındırmaktadır. Tüketilmesinin ardından kısa bir süre içerisinde kana karışan bu faydalı besin, şeker rahatsızlığı olan kişiler için risk oluşturabilmektedir. Bu sebeple şeker rahatsızlığı bulunan kişileri, Anzer balını tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir. 

Anzer balı, ölçülü tüketildiğinde faydalı olurken, çok fazla tüketildiğinde ise kalp rahatsızlığı, tansiyon veya mide rahatsızlığı yaşanmasına sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda doktora danışılması gerekirken özellikle de Anzer balı tüketmek isteyen kişilerin ölçülü bir şekilde 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tüketmek, yan etkilerini değil faydalarını göstermektedir. Tüketilmesinde dikkatli davranılması karşısında herhangi bir zararı yoktur.