Anzer Balını Bu Kadar Değerli Yapan Nedir?

Anzer Balını Bu Kadar Değerli Yapan Nedir?

Kalitesiyle dünyaya adını duyuran anzer balı, ülkemizin önemli gıdalarının başında gelir. Organik süreçlerden geçerek hazırlanan anzer balının, insan vücuduna pek çok faydası bulunur.

Türkiye’nin Rize ilinde üretilen anzer balı, çok zor bulunan bir bal olması sebebiyle oldukça değerlidir. Öyle ki balın üretilmediği yıllar dahi olabiliyor. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen anzer balı, Rize’de sadece Anzer yaylasında üretiliyor.  Dünya eşi benzeri olmayan kır çiçeklerinin olduğu ve araştırmalara göre bölgede bulunan 450-500 farklı çiçekten elde edilen bu bal, pek çok hastalığa deva olarak görülür. Bu çiçekler arasından 80-90 kadar endemik bitki olup sadece Anzer Yaylasında yetişir. Anzer balını yapan arılar, bitki çeşitliliğini kullanarak dünyanın en faydalı balını üretir. Sadece bu bölgede yetişen bitkilerden elde edilmesi sayesinde dünyanın en değerli balı olarak adlandırılır. Anzer balı, Haziranın ilk haftalarında başlar ve Ağustos ayının ilk veya ikinci haftasına doğru hasat edilmeye yani sağılmaya başlar.

Anzer balının özellikleri nelerdir?

Endemik bitkilerin olduğu bir alanda ve çok az miktar üretilmesi sebebiyle son derece değerli olan anzer balı, yüksek besleyicilik özelliğine sahiptir. Sık sık spor aktiviteleri ile ilgilenen kişiler için enerji vermesi adına doğru bir seçenektir. Zaman zaman ağrı ve sancı çeken kişiler için ağrıyı kesici etkiye sahip olan anzer balı, bağışıklık sistemini düzenleyerek kişilerin daha enerjik olmalarında yardımcı olur. Düzensiz bağırsak sorunu yaşayan kişilerin bu sorununu çözer ve metabolizmanın daha düzenli çalışmasını sağlar. Enerji vermek konusunda oldukça güçlü olan bu mucizevi bal, kişilerin kendilerini iyi hissetmesinde yardımcı olur. Vitaminsizlik karşısında oluşacak rahatsızlıkların önüne geçen anzer balı, enfeksiyon hastalıklarında önerilen bir besindir. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olması, kanser riskini azaltması, akciğer hastalılarında olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlaması, hücre yenilemek konusunda güçlü özellikleri olan anzer balı, az üretilmesine rağmen talebin fazla olmasıyla bilinen bir besindir. Yetişkinlerin günde bir kere çorba kaşığıyla tüketilmesi uygunken çocuklar için ise bir tatlı kaşığı gerekli besinleri almak konusunda yararlı olur. Günün her saati zinde kalmak isteyenler için anzer balı kullanımı önemlidir.