Ceviz reçeli hangi yöreye ait?

Ceviz reçeli hangi yöreye ait?

Günün en önemli öğünlerinin başında gelen kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında reçel çeşitleri yer alır. Birbirinden farklı yörelerin eşsiz meyvelerinden hazırlanan reçeller, hem lezzeti hem de besin değeri açısından oldukça zengindir. 

Her haliyle pek çok faydası bulunan cevizin reçeli de en sevilen besinler arasındadır. Cevizin ham halinden elde edilen ceviz reçeli, kahvaltı sofralarında pek çok kişinin en sevdiği reçellerdendir. Ünü dünyaya yayılan ceviz reçeli Bitlis yöresi ile meşhur olmuştur. Yörenin en lezzetli cevizlerinin ham halinden elde edilen bu reçel, oldukça besleyicidir. Her yaştan birey için olmazsa olmaz kahvaltılıklardan reçeller, birbirinden farklı meyvelerden elde edilir. Bunlardan ceviz reçeli, zorlu üretim sürecinin ardından sofralarda yerini alır. Cevizin ana vatanı olarak bilinen Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde üretilen meşhur ceviz reçeli, uzun uğraşlar sonucunda hazırlanır.

Yapımı oldukça uğraştırıcı olan ceviz reçeli, tam olgunlaşmayan cevizlerden hazırlanır. Eşsiz lezzetinin sırrı da tam olgunlaşmamasından geçer. Her yaştan kişinin tüketmesine uygun reçeller arasında yer alır ve farklı tatları denemek isteyenler için eşsiz bir lezzet sunar. 

Ceviz reçeli nasıl üretilir?

Elle dalından zarar görmeden toplanan cevizler, uzun süren uğraşlar sonucunda reçel şeklinde tüketilebilir hale gelir. Reçel halini alan cevizler damaklarda farklı bir tat bırakır. Farklı tatlar arayanlar için olmazsa olmaz seçeneklerden ceviz reçeli, ham halde toplanan cevizlerin kireç kaymağına yatırılmasıyla yapılır. Uzun uğraşlar verilmesi karşısında muhteşem bir tat elde edebilirsiniz. Metabolizma ve sindirim sistemini hızlandırmasıyla bilinen bu eşsiz lezzet, her ne kadar uğraştırıyor olsa da yiyenlerin beğenisini kazanır. Ceviz reçelinin yapımında cevizlerin kabukları ince bir şekilde soyulur.

Büyük bir kabın içerisine üzerine çıkacak içme suyu koyulur ve iki gün boyunca da bu suyun içerisinde bekletilir. Gün içerisinde de 3-4 kere suyu değiştirilir. Sudan çıkarılan cevizler ise kireç kaymağına yatırılır. 1 gün sonunda ise 2-3 kere temiz su ile yıkayın ve kabukları yumuşayana kadar kaynatın. Bu esnada sivri bir araçla cevizlerin acı suyu çıkarılır. Kaynatma sırasında içerisine karanfil konur ve lezzet vermesi sağlanır. Suyu şerbet kıvamını aldığında cevizleri içerisinden çıkarılır ve geriye kalan su üzerine bir örtü örterek güneşin altında bekletilir. Kıvam koyulaşınca cevizler de eklenerek soğuması beklenir.