Gravyer peyniri neden delikli?

Gravyer peyniri neden delikli?

Kendine has görüntüsü ve lezzetiyle dünyanın popüler ürünlerinden gravyer peyniri, karakteristik yapısı gereği ilk bakışta belli olur. Sarımtırak ve delikli yapısıyla sofralarda şık bir duruş sergileyen bu ürün, besin değeri açısından oldukça zengindir.

Adını İsviçre’nin kasabası olan Gruyeres’den alan gravyer peyniri, delikli yapısıyla estetik bir duruş sergiler. Bu delikler bazen 2 cm’den fazla olabilir. Konuyla ilgili olarak yapılan araştırmalara göre delikler küçük ve fazlaysa peynirin kalitesiz olduğu düşünülür. Kabuğu koyu sarı renkte olup, içi ise parlak sarı renklidir.

Uygun fiyatlı Gravyer Peynir 1000gr Satın Al - Köyde! (koyde.com)

İçinde büyük delikleri olan ürünlerin kalitesi ve lezzeti yerindedir. Sade haliyle tüketildiği gibi yemeklerde de kullanılan bu peynir, eşsiz lezzetiyle beğeni kazanır. Kökeni İsviçre’ye dayanan gravyer peynirinin ülkemizdeki benzeri ise Kars’ta üretilir. Bu da Kars kaşarı olarak adlandırılır. Sert yapıya sahip olan gravyer peynirinin üretimi oldukça zahmetli olup olgunlaşma süresi yaklaşık on aydır. Yörenin bitkisel örtüsünün yoğun odluğu yüksek yaylarda yetişen otlarla beslenen ineklerin sütlerinden hazırlanan bu lezzetli peynir, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırmasıyla hazırlanır. Ardından uzun süre dinlendirmeye bırakılır ve lezzetini alması sağlanır. İçinde katkı maddesinin olmaması ve doğal yollarla hazırlanıyor olması ürünün besin değerini artırır. Organik ve lezzetli peynir çeşitleri arasında yer alan bu dünyaca ünlü peynir, fabrikasyon sürecinden geçen katkı maddelerine sahip olmadığı için vücuda çeşitli faydaları bulunur.

Gravyer Peyniri faydaları nelerdir?

Sütten üretiliyor olması yüksek kalsiyum değerine sahip olmasını sağlarken, protein, mineraller, karbonhidrat, A vitamini ve demir açısından da oldukça zengin olan gravyer peyniri, yemeklerde de sıklıkla tüketilir. Kalsiyum açısından son derece zengin olan bu peynirin kemik erimesini önleyici etkisi bulunurken, yüksek tansiyon hastalarının da günlük düzenli olarak tüketmesi gereken besinler arasında yer almalıdır. Kanser riskini azalttığı bilinir ve sindirim sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Aynı zamanda mideyi rahatlatması sebebiyle yemeklerin sonunda tüketilmesi önerilir. Kas ve eklem rahatsızlıklarının giderilmesinde faydalı ürünlerin başında gelen gravyer peynirini uygun koşullarda saklayarak uzun süre tüketebilirsiniz. Buzlukta ve derin dondurucuda muhafaza etmeye uygun oldur. Gravyer peyniri kahvaltı sofralarında kullanılabileceği gibi pişmemiş veya pişmiş haliyle de tüketilebilir.