Sahte bal nasıl anlaşılır?

Sahte bal nasıl anlaşılır?

Her derde devası bulunan bal, kahvaltı sofralarından tutun da tatlılara kadar her şekilde tüketilebilir. Faydaları saymakla bitmeyen balların günümüzde pek çok çeşidi bulunur. Çeşitliliğin artması ile beraber doğal bal yanı sıra sahte ballarda raflarda yerin alır. Bu durum karşısında balın sahte olup olmadığını anlamak için çeşitli yöntemler tercih edilir.

Faydaları saymakla bitmeyen orijinal bal, kahvaltı sofralarının olmazsa olmazları arasındadır. Gerçek ballar her ne kadar faydalı olsa da sahte ballar da bir o kadar tehlikelidir. Ancak sahte ballara karşılık evde uygulayabileceğiniz yöntemler vardır. Bu yöntemlerle balın sahte olup olmadığını anlamak mümkündür. Üretimi her geçen gün artan katkı maddeleri ilave edilmiş olan ballar insan sağlığına ciddi oranda zarar verebilir. Bu sebeple çeşitli kolay yöntemlerle balların sahte olup olmadığı anlaşılabilir.

GERÇEK BAL İLE SAHTE BAL NASIL AYIRT EDİLİR?

Balı almadan önce mutlaka ambalajın üzerinde “bal kodeksine uygundur" yazısının yer alıyor olmasına dikkat edilmesi gerekir. Buna ek olarak içinde bulunan ürünler kısmında balın yanı sıra glikoz, glikoz şurubu, fruktoz şurubu, şeker gibi maddeler yer alıyorsa bu balın katkılı olduğunu gösterir. Satın alınan balın bekledikçe şekerleniyor olması sahte olmadığını gösterir. Öyle ki bozdolabında 30 gün boyunca bekletilen gerçek balın tereyağı kıvamını aldığı bilinir. Sahte olan balların renginin geçek olanlara göre daha açık olduğu görülür. Açık renkli olan balları almamakta fayda vardır. Ancak bu demek değildir ki her koyu bak gerçektir. Çeşitli katkı maddeleri kullanarak da sahte ballar koyu bir renk alabilir. Gerçek balların kokusu olmaz. Baldan hoş bir koku alıyorsanız bir takım katkı maddeleri olduğunu düşünebilirsiniz. İçerisinde katkı maddesi olmayan hakiki balları kaşık ile aldığınızda bir süre kesilmeden uzar. Kısa süre içerisinde bal kesiliyorsa sahte olduğunu anlaşılabilir. Ilık su kullanarak da gerçek mi sahte mi anlamak mümkündür. Gerçek baldan bir kaşık alarak ılık suyun içerisine koyduğunuzda şekli bozulmadan durur. Sahte olan bal ise hızla dağılır. Bunun yanı sıra evde deneyeceğiniz yöntemlerden bir diğeri ise kağıt havlu üzerine koymaz. Bir miktar balı kağıt havlu üzerine koyduğunuzda havlu çekiyorsa katlı maddeli olduğunu anlayabilirsiniz.