Ayva reçeli nasıl yapılır?

Ayva reçeli nasıl yapılır?

Türk kahvaltılarının olmazsa olmazları arasında yer alan reçeller, çeşitlenerek artmaya devam ediyor. Kayısı, incir, kiraz, çilek, ayva derken birbirinden farklı reçel çeşidi vardır. Bunlar arasından ayva, mevsimi geldiğinde nasıl yapıldığına dair araştırma yapılan çeşitlerden biridir. Peki ayva reçeli nasıl yapılır?

Görüntüsü ve tadıyla kahvaltı sofralarına eşsiz bir lezzet olarak yerleşen ayva reçeli, hazır halde satın alınabildiği gibi evlerde de kolaylıkla yapılır. Hem çocukların hem de yetişkin bireylerin en sevdiği kahvaltılıklar arasında yer alan reçeller, kahvaltıda tatlı niyetine tüketilebilir. Sevilen meyvelerin reçelleri hazırlanarak uzun süre yapısı bozulmadan uzun süre muhafaza edilir ve lezzetle tüketilebilir. Mevsimi geldiğinde toplanan ayvalarda da lezzetli reçel hazırlanabilir.  Gerekli malzemelerin bir araya getirilmesiyle hazırlıklara başlanır ve pratik bir şekilde yapılabilir. Tadıyla her yaştan bireyi etkilemeyi başaran ayva reçeli, son zamanların en çok araştırılan reçel çeşitleri ve reçel fiyatları arasında yer alır. Peki, ayva reçeli nasıl yapılır? Ayva reçelinin malzemeleri neler?

Ayva reçeli için gerekli malzemeler

  • 1,5 kilo ayva
  • 1 kg+ 1 su barağı toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 7-8 adet tane karanfil
  • 4 su bardağı su

Ayva reçeli yapılışı

Bu lezzetli ayvanın yapımına geçerken ilk olarak ayvalar bol su ile yıkanır. Yıkama işleminin ardından kabukları soyulur ve küp şeklinde doğranır. Küp küp hazırlanan ayvaların rengini kaybetmemesi yani kararmaması için daha önceden hazırlanan limonlu suya koyulur. Büyük bir çelik tencere kaynatmak için yeterli olabilir. Geniş bir çelik tencere içerisine aylar dökülür ve üzerine yeteri miktarda su eklenerek ayvalar yumuşak bir kıvam alana kadar orta ateşte kaynatılır. Ayvalar yumuşak kıvama gelene kadar üzerine su ilave etmeden önce şekerin ve karanfilin hepsi eklenir. Şekerler eriyene kadar yavaş hareketlerle karıştırılır. Kısık ateşte ayvalar koyu bir hal alana kadar kaynatılır ve ayvaları ocaktan almadan 5-6 dakika önce yarım limon suyu eklenir. Birkaç dakika da bu şekilde pişirilmeye devam edildikten sonra ocağın altını kapatabilirsiniz. Ocaktan aldığınız lezzetli mi lezzetli ayva reçelini soğumaya bırakabilirsiniz. Soğuduğundan emin olduktan sonra cam bir kavanozun içerisinde muhafaza edebilirsinir.